De mooiste wegberm van het Geuldal

Kent u een mooie wegberm in de buurt? Vol met bloeiende planten en bezige bijen? Stuur deze dan in voor de ‘Mooiste-wegberm-van-het-Geuldal’ verkiezing!

Het Geuldal kent een geweldige diversiteit aan planten, zelfs in de wegbermen. In zowel de gemeente Valkenburg als Gulpen-Wittem wordt het maaibeheer aangepast, om te zorgen dat deze wegbermen langer in bloei staan. Wegbermen moeten sowieso gemaaid worden, voor zowel de verkeersveiligheid als om te zorgen dat ze niet vol met brandnetel, braam of bomen komen te staan. Door echter niet alles tegelijk te maaien, blijven er bloeiende planten aanwezig. Dit is goed voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten, die wegbermen kunnen gebruiken als leefgebied en verbindingszone tussen gebieden.

Wilde bijen hebben het moeilijk in Nederland, en zijn juist essentieel voor bestuiving van gewassen. Een grotere variatie aan insectensoorten kan zowel zorgen voor betere bestuiving als het versterken van de biodiversiteit aan plantensoorten. Daarnaast kunnen de bloeiende planten in wegbermen ook heel mooi zijn voor de mensen die gebruik maken van de wegen en paden. Maar wat vinden mensen nu eigenlijk mooi?

Om hier meer inzicht in te krijgen heeft het initiatief Boshommellandschap Geuldal deze wegbermverkiezing uitgeschreven. In de maand mei kunt u uw favoriete wegberm fotograferen en online indienen voor de competitie. De berm moet zich bevinden in het Geuldal, langs een openbare weg of een pad, in de gemeentes Valkenburg of Gulpen-Wittem. De mooiste inzendingen worden aan het begin van de maand juni bepaald en beloond met een leuke prijs. Klik hier om mee te doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *