Boshommel opnieuw waargenomen

Tijdens de eerste inventarisatieronde dit seizoen hebben studenten Wouter Oe en Francesca Sodano een koningin Boshommel aangetroffen. Vorig jaar vonden we een eerste exemplaar binnen het Boshommellandschap Geuldal, ook een koningin. Gedurende de rest van 2021 werden er echter binnen het gebied geen Boshommels meer aangetroffen, wel een enkele waarneming vlak buiten het gebied. Het feit dat dit jaar weer een koningin binnen het gebied is aangetroffen, suggereert dat de hommels van vorig jaar zich succesvol hebben voortgeplant. De Boshommel is aangetroffen op een andere locatie dan vorig jaar, wat ook aangeeft dat deze mobiele soort profiteert van de gebiedsgerichte benadering zoals in het Boshommellandschap Geuldal.

Koningin Boshommel (Bombus sylvarum), waargenomen in 2022 (foto Wouter Oe). De boshommel is na vangst uiteraard weer vrijgelaten.

Naast de Boshommel is bij de eerste inventarisatieronde ook een Mooie sachembij (Anthophora aestivalis) aangetroffen in het Boshommellandschap. En ja, dat is echt de naam van deze bij. De Mooie sachembij is volgens de rode lijst verdwenen uit Nederland, maar werd afgelopen jaar al eens in het Limburgse heuvelland aangetroffen, en nu dit jaar ook binnen ons initiatief. Mooie, veelbelovende waarnemingen voor de rest van het seizoen!

Mooie sachembij, aangetroffen in het Boshommellandschap Geuldal
Mooie sachembij (Anthophora aestivalis) die in het Boshommellandschap is aangetroffen (foto Wouter Oe, 2022)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *