In beeld: Aangepast beheer in volle gang

Deze zomer was het aangepaste beheer op veel locaties goed zichtbaar. Dankzij inzet van alle partners wordt het gehele boshommellandschap steeds geschikter voor bijen en andere soorten. Hieronder een selectie van hoe mooi dit aangepaste beheer eruit kan zien.

Een uitbundig boeiende bloemenstrook van stichting Limburg Bloeit Op
Een uitbundig boeiende bloemenstrook van stichting Limburg Bloeit Op
In enkele gebieden van Staatsbosbeheer wordt gefaseerde begrazing en/of gefaseerd maaibeheer toegepast. Hier in het Gerendal zijn stukken land uitgerasterd zodat er altijd bloeiende bloemen beschikbaar zijn.
Hier een mooi voorbeeld van gefaseerd maaibeheer op een perceel van Natuurmonumenten. De hergroei en -bloei kan een goede extra voedselbron zijn voor bijvoorbeeld hommels.
Een gefaseerd gemaaide wegberm in de gemeente Gulpen-Wittem. Hier wordt afwisselend de linker- en rechterberm gemaaid.

Ook smalle bermen boven op het plateau bieden nog bloemen als ze gefaseerd gemaaid worden, en de bijen weten ze zeker te vinden. Hier bovenop de Luijtenweg foerageert een mannetje gewone geurgroefbij (Lasioglossum calceatum) op de akkerwinde:

Mannetje gewone geurgroefbij (Lasioglossum calceatum) op akkerwinde.
Mannetje gewone geurgroefbij (Lasioglossum calceatum) op akkerwinde.

Waterbuffers zijn uitmuntende locaties voor grondnestelende soorten, vaak zijn er in elke waterbuffer nesten van meerdere soorten bijen te vinden. Zoals hier een vrouwtje breedbandgroefbij in haar nestopening in een waterbuffer van Waterschap Limburg.

vrouwtje breedbandgroefbij
Vrouwtje breedbandgroefbij

Als referentie voor de habitats met bij-vriendelijke beheer inventariseren we ook in de zeer soortenrijke graslanden van o.a. Limburgs Landschap en Watermaatschappij Limburg. Hier is het beheer al optimaal voor hoge natuurwaarden.

soortenrijk grasland van o.a. Limburgs Landschap en Watermaatschappij Limburg

We kunnen concluderen dat veel gebieden er mooi bij lagen deze zomer, en dat het aangepaste beheer steeds meer resultaat begint te hebben. Goed voor de bijen én voor het landschap!

Foto’s David Kleijn en Gabriella Bishop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *